2022061F - C Vitamin 2 Phosphate 30 kapszula

C Vitamin 2 Phosphate 30 kapszula
Vitaminok
2022061F
Tradicionalis
Rendelésre...
16
4 900 Ft.
Rendelés:
db.

2206 - C Vitamin 2 Phosphate kapszula

Amikor a telomer hossza kritikus méretűre csökkent, a sejt elpusztul. Ebből az következik, hogy minél hosszabb a telomer, a sejt annál több osztódásra képes, illetve minél rövidebb a telomer, a sejt annál kevesebb osztódásra képes.

 

Raktárról vásárolható, vagy megrendelhető:

1144-Budapest, Vezér u. 71/A. fsz.3

Nyitva: szerda, csütörtök 9-18-ig

Mobil minden munkanapon: 06-70-240-65-05

Vezetékes telefon csak nyitvatartási időben: (06-1) 706-10-85

E-mail: info@flavin.hu

Web: www.flavin.hu

 

Ez a termék a Flavin termékkörbe tartozik. Kérésre e termékkörbe tartozó termékek házhoz szállítását vállaljuk. Amennyiben a rendelt csomag összértéke meghaladja a 15.000 Ft-ot, Magyarország területén belül ingyenes a házhoz szállítás. A 15.000 Ft alatti rendelések esetén szállítási díjat számítunk fel.

 

Telomer

A telomer a kromoszómát alkotó DNS végén lévő többszörösen ismétlődő részekből álló szakasz. Minden sejtosztódáskor, amikor létrejön a kromoszóma másolata, a telomer egy része nem másolódik le, így a telomerek minden egyes osztódásnál rövidebbek lesznek.Amikor a telomer hossza kritikus méretűre csökken, a sejt elpusztul. Ebből az következik, hogy minél hosszabb a telomer, a sejt annál több osztódásra képes, illetve minél rövidebb a telomer, a sejt annál kevesebb osztódásra képes.

 

Telomeráz

A telomeráz enzim sejtosztódáskor megrövidített telomer szakaszt hosszabbítja meg, ezáltal a lehetséges osztódások számát növeli. Az a gén, ami a telomeráz enzim termeléséért felel, ott van a testet alkotó sejtek DNS-ében inaktív állapotban.

 

C-vitamin 2 Phosphate - Kisérlet

Sikerült az életkor-függő telomer rövidülést lassítani 52-62%-kal a kezeletlen kontrollcsoporthoz képest, humán vaszkuláris endoteliális sejtekben, az aszkorbinsav oxidációs-rezisztens típusa, magnesium-phosphate hozzáadásával, amely egyidejűleg elérte a sejtélettartam növekedését és megelőzte a sejtöregedésre utaló sejtméret növekedését.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pudmed/9747894 

A D-vitaminjavíthatja  a telomer állapotának megőrzését, meggátolhatja az öregedést és ellensúlyozza az elhízás által okozott gyorsabb sejtöregedést.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pudmed/21986705 

Sejtszintű öregedés

A kromoszómák minden osztódás során mintegy 50-150 nukleotiddal rövidülnek. Ezt nevezik vég-replikációs problémának.Az életvitel, a napi stressz gyorsítja a telomer rövidülést. Ez a megfigyelés közvetlen kapcsolatot teremt a napi terhelés öregítő hatása és a telomer hossz által meghatározott sejtöregedés között. Az egyébként egészséges ember élettartamát az elfogyó telomer limitálja.

 

A hosszabb telomerek segítenek:

  • Az öregedés lassításában

  • A fiatalos test és lélek megőrzésében

  • A fizikai és szellemi aktivitás növelésében

  • Magasabb életminőség elérésében

 

Telomer - Az öregedés kulcsa

Blackburn a kromoszómák végét, az úgynevezett telomereket tanulmányozta. A telomerekben egy rövid, hat nukleotidból álló szekvencia ismétlődik sokszorosan. Akkoriban az ismert volt, hogy a DNS másolását végző enzim sajátossága folytán a másolt DNS-szál valamivel rövidebb, mint az eredeti, de nem tudták, hogy miért nem "fogynak el" a kromoszómák a másolások során. Blackburn a papucsállatkával rokon egysejtű Tetrahymenát választotta kísérleti állatnak, mert annak makronukleuszában 40 ezer kromoszóma is megtalálható. Greider 1984 májusában kezdett el dolgozni nála és nagy lelkesedéssel vetette magát a munkába. Sokszor napi 12 órát töltött a laboratóriumban és 1984 decemberében, karácsony napján megtalálta az első nyomát az enzimnek, amely kiegészíti a megrövidült telomert. Ez után többhónapos munkával kizárták, hogy műtermékről lenne szó és a következő év júniusára biztosak voltak benne, hogy megtalálták a telomeráz enzimet, decemberben pedig cikkben közölték a felfedezést.A következő két és fél évben izolálták az enzimet és megállapították, hogy maga is tartalmaz egy rövid RNS-szakaszt, amit templátként használ a telomerek hosszabbításánál.

 

Mi a DNS?

A DNS (dezoxiribonukleinsav) egy összetett molekula, amely a genetikai információt tárolja magában, ez az örökítő anyag.Sejtosztódáskor a DNS-ben tárolt információk másolódnak, az új sejtben létrejön a DNS pontos másolata.Az embernek 23 pár, vagyis 46 kromoszómája van.Blackburn a Tetrahymena  speciesen kapott eredményeit mutatta be egy konferencián, ahol Jack Szostak is jelen volt.Szostak tudományos problémája az alábbi volt: az élesztősejtekbe juttatott mesterséges lineáris kromoszómák lebomlottakEnnek az oka ismeretlen voltMegbeszélés Blackburn és Szostak között - Vajon a Tetrahymenából származó telomer szekvenciák védelmet nyújtanak-e az élesztősejtekbe juttatott lineáris kromoszóma számára?

 

A telomerek

  • Védik a kromoszómavégeket

  •  Biztosítják a hosszúság fenntartását

Minden sejtosztódáskor, amikor létrejön a kromoszóma másolata, a telomer egy része nem másolódik le, így a telomerek minden egyes osztódásnál rövidebbek lesznek.Amikor a telomer hossza kritikus méretűre csökkent, a sejt elpusztul. Ebből az következik, hogy minél hosszabb a telomer, a sejt annál több osztódásra képes, illetve minél rövidebb a telomer, a sejt annál kevesebb osztódásra képes.Az újszülöttből származó sejtek 80-90-szer osztódtak, míg az idős emberből vett sejtek mindössze 20-30-szor. A kromoszómák minden osztódás során mintegy 50-150 nukleotiddal rövidülnek. Ezt nevezik vég-replikációs problémának. Az életvitel, a napi stressz gyorsítja a telomer rövidülést. Ez a megfigyelés közvetlen kapcsolatot teremt a napi terhelés öregítő hatása és a telomerhossz által meghatározott sejtöregedés között. Egy egyébként egészséges ember élettartamát az elfogyó telomer limitálja.A szomatikus sejtekben általában alacsony vagy inkább semmilyen a telomeráz-aktivitás és telomerek rövidülnek, ahogy egyre idősebbek leszünk.A telomerek kezdetben kb. 15.000 bázispár hosszúak.Születésig már annyi sejtosztódás történik, hogy a telomer hossza lecsökken nagyjából 10.000 bázispárra.További életünk során életünkben elveszítjük a másik 5000 bázispárt és mikor nagyjából lerövidül 3-5.000 bázispárra, a legtöbben halottak leszünk!

A telomer (vagy teloméra) a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz (embernél és emlősállatoknál a TTAGGG kód ismétlődik több ezerszer).

 

Szerepe kettős:

  • Megakadályozza, hogy a kromoszómavégek összetapadjanak

  • A sejtosztódás során védi a DNS-t a folyamatos rövidülés káros hatásaitól.

 

Működése:A sejtek minden egyes osztódása során a kromoszómák DNS-láncának vége valamelyest rövidül. Ennek mértéke kb. 100 bázis, oka pedig a DNS másolásáért felelős DNS-polimeráz enzimek működési mechanizmusa. Ha ez „értékes” genetikai anyag hiányát okozza, az a keletkező sejt funkcionalitásának és életképességének csökkenésével jár.Amíg azonban csak a géneket nem tartalmazó teloméra régió rövidül, a DNS nem károsodik. Minél hosszabb tehát a telomer szakasz, annál több osztódásra képes a sejt anélkül, hogy génkészlete sérülne. Az emberi sejtek kb. 50 osztódásra képesek, ezt követően a DNS sérülése már jelentős.

Tovább súlyosbítja a helyzetet az, hogy a telomerrel nem rendelkező kromoszómákat semmi sem gátolja meg abban, hogy végeik összekapcsolódjanak, ezzel teljes genetikai káoszt teremtve. E két tényező következménye az, hogy az újonnan keletkezett sejtek életképtelenek és további osztódásra alkalmatlanok lesznek.Ez a biológiai óra szabja meg, hogy egy élőlény milyen hosszan élhet. Ha a telomerek rövidülését megakadályozzuk (ill. visszapótoljuk a hiányzó részt), a sejtek élettartama elméletileg végtelenre nő, a szervezet halhatatlanná válik (legalábbis az öregedésből adódó elhalálozás odázható el).

 

A telomeráz:A telomeráz enzim a sejtosztódást követően újra és újra kiegészíti a csonkolódott telomer szakaszt, ezáltal megakadályozza a sejtek elöregedését. Ez az enzim megtalálható a prokariótákban, mivel ezek az élőlények osztódással szaporodnak, és ha a telomerek nem lennének helyreállítva, néhány generáció után kipusztulnának. Mivel a bakteriális kromoszómák általában cirkulárisak, ezért nem feltétlen van szükségük a telomerekre, illetve az imént említett enzimre sem. Azonban azok a baktériumok (például a Borrelia baktérium), amelyek bakteriális kromoszómája lineáris, szintén rendelkeznek telomerrel, habár ezek szerkezetileg és funkcióban is eltérnek az eukariótákban található telomerektől. A bakteriális telomerek szerkezete lehet fehérjeszerű, illetve lehet magába visszazáródó DNS szál is. Telomeráz enzim ezekben a baktériumokban is azért termelődik, hogy a bakteriális telomert újratermeljék, legyen az fehérje, vagy nukleinsav jellegű.

Az ember ivarsejtjei is tartalmaznak telomerázt, ezért képesek korlátlanul osztódni. A testi sejtek is tartalmazzák a termeléséhez szükséges gént, ez azonban inaktív állapotban van. Mivel a daganatos sejtek rendkívül gyorsan osztódnak, számukra is fontos az időzített sejthalál kiiktatása, amit ennek a génnek az aktiválásával tudnak elérni. Ebből következően a jövőbeli daganatellenes szerek egyik potenciális támadási helye éppen a telomeráz termelés. Jelenleg is folynak kutatások ilyen irányban.A Hamburgi Egyetem kutatóinak eredményei szerint a rendszeres és kitartó edzés aktiválja a telomeráz enzimet, amely megállítja a teloméra rövidülését."

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Telomer

 

Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a vegyes étrendet és az egészséges életmódot!

 

Az ön kosara üres!
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk