- Kő kaspó - ALG - Kicsi Normál színben

Kő kaspó - ALG - Kicsi Normál színben
Alg
Egyedi
8 000 Ft.
Szállítás előzetes egyeztetéssel!
Rendelés:
db.

MK006 - Dombormű - Egyiptom - RÁ (RÉ)

Különleges, az ókori fáraók korából eredeztethető egyiptomi történelem főbb alakjainak sorozatából.

 

Méretei: ~ 33 x 62 cm

 

Anyaga: Fehér műkő üvegszálas erősítéssel, süllyesztett fém akasztóval.

100%-ban kézműves termék!

Antikolt gipszből is rendelhető.

 

Raktárról vásárolható, megrendelhető:

1144-Budapest, Vezér u. 71/A. fsz.3

Nyitva: szerda, csütörtök 9-18-ig. (06-1) 706-10-85

Mobil: 06-70-240-65-05

Web: www.stone-picture.hu

E-mail 1: info@stone-picture.hu

E-mail 2: flavintrade@gmail.com

 

Ezen termék házhoz szállítása csak nagyobb tételnél, a szállítási költség felszámításával van lehetőség.

A személyes átvétel nyitvatartási időben a fenti címen lehetséges, ettől eltérő időpont egyeztetés alapján megoldható.

 

(régebben alakban írták át) ókori egyiptomi napisten, Egyiptom történelmének egyik legjelentősebb istene. Története során több más istennel is egybeolvadt, köztük Hórusszal, Atummal és Ámonnal. Hatásköre kiterjedt az égre, a földre és az alvilágra is, több teremtésmítoszban is fontos szerepet tölt be, és a király isteni atyjának is tekintették. Jele a fényt és az időt jelentő szavakban is előfordul determinatívumként.

 

Kultuszának első kimutatható jele a II. dinasztia idejéből származik, ahol egy fáraó neve Raneb („A Nap az úr”) volt. A IV. dinasztia idejében az isten hatalma már elérte tetőpontját, a fáraók hivatalos titulatúrájába Hafrétól kezdve bekerült a „Ré fia” cím, és a piramisok, melyek közül a leghíresebbek ekkor épültek, szintén a napkultusszal állnak kapcsolatban. Az V. dinasztia idejére Ré tulajdonképpen az állam hivatalos istenévé vált, az ekkori királyi temetkezések elengedhetetlen kellékei, a naptemplomok talán a héliopoliszi nagy templom mintájára készültek (bár maga az óbirodalmi nagy templom nem került elő).

Kultuszközpontja Héliopolisz. Alakja egybeolvadt a helyi napistennel, Atummal. Mivel Atum az Enneád első istene és a világ teremtője volt. Rét is annak tekintették. Később Hórusszal is egybeolvadt, ennek az alaknak a neve Ré-Harahti („Ré, a Két Horizont Hórusza”). Heper napisten kultuszát szintén magába olvasztotta, a szkarabeusz alakban ábrázolt isten innentől Ré egyik megjelenési formája, neve („keletkező”) miatt a hajnali napé. Ugyanígy Atum, akinek neve a befejezést jelentő szóval áll kapcsolatban, a lenyugvó nap jelképe lett, és idős emberként ábrázolták.

Mikor az Újbirodalom idején Ámon vette át a főisten szerepet, a két kultusz egyesítése érdekében az ő alakja is egybeolvadt Réével, Ámon-Ré néven. A Ramszesz név jelentése „Ré gyermeke”. Ré megtestesülése volt a szent Mnevisz-bika, akinek kultusza szintén Héliopoliszban volt, temetkezési helye pedig a várostól északra.

Ré kultuszának a kereszténység elterjedése vetett véget, innentől már az egyiptomi papok is csak tudományos érdeklődésből tanulmányozták. Még a keresztény időkben is előfordulnak azonban olyan szövegek, amelyekben Jézushoz, a Szentlélekhez és Réhez könyörögnek.

Réhez számos mítosz fűződik. Az egyik szerint az ő könnyeiből lettek az emberek (az 'ember' és a 'könny' szavak az egyiptomi nyelvben hasonlítanak).

Az ön kosara üres!
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk