- Kő kaspó - ALG - Fekete - Aranyozott Ozirisszel

Kő kaspó - ALG - Fekete - Aranyozott Ozirisszel
Alg
Egyedi
20 000 Ft.
Szállítás előzetes egyeztetéssel!
Rendelés:
db.

MK005 - Dombormű - Egyiptom - Shu

Különleges, az ókori fáraók korából eredeztethető egyiptomi történelem főbb alakjainak sorozatából.

 

Méretei: ~ 27 x 72 cm

 

Anyaga: Fehér műkő üvegszálas erősítéssel, süllyesztett fém akasztóval.

100%-ban kézműves termék!

Antikolt gipszből is rendelhető.

 

Raktárról vásárolható, megrendelhető:

1144-Budapest, Vezér u. 71/A. fsz.3

Nyitva: szerda, csütörtök 9-18-ig. (06-1) 706-10-85

Mobil: 06-70-240-65-05

Web: www.stone-picture.hu

E-mail 1: info@stone-picture.hu

E-mail 2: flavintrade@gmail.com

 

Ezen termék házhoz szállítása csak nagyobb tételnél, a szállítási költség felszámításával van lehetőség.

A személyes átvétel nyitvatartási időben a fenti címen lehetséges, ettől eltérő időpont egyeztetés alapján megoldható.

 

Shu az ókori egyiptomi vallás egyik istene, a héliopoliszi Enneád tagja. A levegő istene. Atum köpéséből vagy spermájából született, ikertestvére és felesége Tefnut, a pára istennője. Gyermekeik Geb ésNut, unokáik Ozirisz, Ízisz, Széth ésNebethet. Su nevének jelentése: „üresség” vagy „aki felkel”.

Összefüggésbe hozták a fénnyel, illetve Toth és Honszu lunáris istenekkel is. Talán mert Tefnut is kapcsolatban állt a Holddal. Sut néha azonosították Bésszel, mert mindkettejüknek védőisteni funkciója van. A napbárkán ő is védi Rét Apophisztól. Az alvilágban azonban hóhérként is megjelenik.

A fénnyel való kapcsolata miatt egy ideig még Ehnaton is tisztelte. Athon nevének korábbi változatában Su is említődik.

Általában emberként ábrázolták, amint felemelt karjával az eget (Nut testét) tartja a föld (Geb) fölött. Antropomorf ábrázolásain, a fején strucctoll látható, ami egyben nevének hieroglif írásmódja is. Oroszlánként is megjelenhetett.

Egy Ptolemaiosz-kori szöveg szerint Su sokáig Egyiptom királyaként uralkodott, majd mikor megöregedett, felment az égbe Réhez. Su gyermekeinek, Geb földistennek és Nut égistennőnek a gyermekei a csillagképek, melyeket Nut lenyelt, ezért Geb haragos lett rá. Su ezek után kettéválasztotta Gebet és Nutot.

A Piramisszövegekben említik Su tavait, amelyben a király megtisztul. Ez talán a ködöt jelenti, „Su csontjai”, amelyeken a király az égbe kapaszkodik, pedig a felhőket.

A Halottak könyve az alvilági bíróság egyik tagjaként tünteti fel. Amikor Tefnut, a Napszem sértődöttségében elmegy Núbiába, Thot oldalán Su is elmegy érte: pávián képében dallal és tánccal csalogatja vissza Egyiptomba. Tefnut visszatérése után házasságra lép Suval, mire ismét kizöldül a természet.

Bár a Piramis- és Koporsószövegekben is utalnak rá, kultusza csak az Újbirodalomtól mutatható ki. Su és Tefnut fő kultuszközpontja Nai-ta-hut (ma Tell el-Mukdam, görög nevén Leontopolisz, mert a két istent oroszlán formájában imádták itt). A Későkorban neki tulajdonították a világmindenséget megújító hatalmat, emiatt imákban és varázsszövegekben gyakran említik.

Az ön kosara üres!
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk