G003 - Dombormű - Egyiptom - Toth

Dombormű - Egyiptom - Toth
Egyiptom
G003
Egyedi
11 000 Ft.
Szállítás előzetes egyeztetéssel!
Rendelés:
db.

G003 - Dombormű - Egyiptom - Toth

Különleges, az ókori fáraók korából eredeztethető egyiptomi történelem főbb alakjainak sorozatából.

 

Méretei: ~ 31 x 60 cm

 

Anyaga: Antikolt gipsz, védőlakk felülettel, üvegszálas erősítéssel, süllyesztett fém akasztóval.

100%-ban kézműves termék!

Felárral, műkőből is rendelhető.

 

Raktárról vásárolható, megrendelhető:

1144-Budapest, Vezér u. 71/A. fsz.3

Nyitva: szerda, csütörtök 9-18-ig. (06-1) 706-10-85

Mobil: 06-70-240-65-05

Web: www.stone-picture.hu

E-mail 1: info@stone-picture.hu

E-mail 2: flavintrade@gmail.com

 

Ezen termék házhoz szállítása csak nagyobb tételnél, a szállítási költség felszámításával van lehetőség.

A személyes átvétel nyitvatartási időben a fenti címen lehetséges, ettől eltérő időpont egyeztetés alapján megoldható.

 

Thot (óegyiptomi nyelven Dzsehuti ḏḥwty) az egyiptomi mitológiában az írás és a tudományok istene, az írnokok pártfogója. Az orvosok patrónusa is volt, az Ebers-papírusz receptjeit az előszóban neki tulajdonítják. Íbiszként, vagy páviánként, néha emberfejjel ábrázolják, kezében papirusszal és írónáddal. Összefüggésbe hozták a Holddal is, talán szent állata, az íbisz horgas, holdsarlóra emlékeztető csőre miatt.

Szent száma a nyolcas, szent városának óegyiptomi neve, a Hemenu is ezt jelenti. A város későbbi neve Hermopolisz.

Attribútumai miatt a görög Hermésszel azonosítják. Ezoterikus körökben állítják, hogy személye azonos a későbbi korokban beavatott bölcsként tisztelt Hermész Trisztmegisztosszal (Háromszor-Hatalmas Hermész).

Érdekes módon rokonság nélkül áll az egyiptomi pantheonban. Mitológiája elég terjedelmes. Helye van a Napbárkában, Ré égi csónakjában és jelen van a szív megmérettetésénél, ahol ő jegyzi fel az eredményt. Ő gyógyítja meg Hórusz szemét, amikor az megsérül a Széthtel vívott harcok közben (ez a szem lesz az Udzsat-szem, amit védő-amulettként használtak). Ő és Szesat, az írás istennője írják fel a fáraó nevét az ised-fa leveleire. A Piramisszövegekben néha ő viszi fel szárnyán a halott lelkét az égbe.

Fontos szerepe volt az ókori egyiptomi naptár kialakulásában, annak első hónapja is az ő nevét viseli.

Van azonban még egy szerepe, egy sokkal fontosabb, ami azonban nem világlik ki egyértelműen az istenség mitológiai szerepéből. Ő a Napbárkában a „Világ Rendjének” őrizője. Ez Ízisz és Ozirisz mítoszának egy epizódjából derül ki. Amikor Ízisz a Delta mocsaraiban rejtegeti a gyermek Hóruszt Széth haragja elől, az ifjú istent megmarja egy skorpió. Ízisz annyira kétségbeesetten kezd kiabálni, hogy még a Napbárka is megáll égi útján. Az istenek Thotot ugrasztják ki, hogy tegye rendbe a dolgokat. Az isten meggyógyítja Hóruszt, Ízisz is abbahagyja a zokogást, a Napbárka pedig folytathatta útját.

 

Az ön kosara üres!
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk